A park elemei

Dr. Zsigmondy Emil

Bécsben született 1861. augusztus 11-én, doktorátust 1884-ben szerzett. Orvosi hivatását Dr. Zsigmondy Emilkomolyan vette, bécsi tanulmányai mellett megfordult Prága, Lipcse, Halle, Berlin, Koppenhága, Amszterdam és London gyógyintézeteiben. 1885-ben bekövetkezett hegymászó halála, orvosi működését tőben elvágta, de világszerte tisztelik, mint a vezető nélküli hegymászás úttörőjét, filozófiájának és etikájának megalkotóját. Bátyjával, Ottóval, 15 éves korában kezdte el a csúcsok meghódítását. Korai haláláig (1885) 104 csúcsmászás közül csak hat történt vezetővel, sikertelen kísérlet öt volt, köztük a Meije katasztrofálisan megszakadt mászása. 1885-ben jelent meg a Die gefahren der Alpen /Az Alpok veszélyei című műve, magyar kiadása 2001-ben. Hosszú évtizedekig a hegymászók alapműveként szolgált, alaptételei ma is érvényesek. A Zillertal-i Alpokban a Feldkopf csúcsot (3087 méter), első megmászójáról, Zsigmondyról nevezte el az Osztrák Alpin Club. Richárd testvére, az első magyar anyanyelvű Nobel-díjas.

Koppány

A magyar történelem legvitatottabb, legmegosztóbb alakja, személyisége. Pontosan máig nem meghatározott KoppányI. István királyhoz fűződő rokoni viszonya, de abban nincs kétség, hogy a Turul nemzetségbeli Árpád leszármazottja és a hagyományos seniorátus elve szerint a hatalom jogos örököse volt. Tudjuk, hogy keresztény volt, tudjuk, hogy a független magyarság szószólója volt és tudjuk, hogy elbukott. Az általa képviselt nézet, akkor is, ma is két Koppányoldalra állította és állítja a magyarságot. A kérdés: Mi történt volna, ha I. István nem lép be a XI. századi Európai Unióba és a keleti kereszténység helyett, nem kényszeríti rá a magyarokra a római rítust. Túlélhette volna-e, és hol tartana ma a magyarság, ha Kupán lesz a fejedelem, akkor? Higgyük azt, hogy mindketten jót akartak, mindketten a magyarságot akarták emelni és megtartani. Próbáljuk a másikban nem a hibát keresni, hanem az értéket meglátni és akkor talán ezer esztendő múlva sikeresebb hazát adhatunk át utódainknak.

Nimród

A Biblia szerint az Özönvíz utáni világ első királya, Noé fia Kám fia Kus fia, erős vadász is volt az Úr előtt. Kézai Simon XIII. századi Gesta Hungarorumában, NimródNimród/Ménrót 201 évvel a vízözön után hozzáfogott a bábeli torony megépítéséhez. A nyelvzavar után Evilát földjére költözött, melyet ez időben Persia tartományának neveztek és ott felesége, Enéh ikerfiakat szült, Hunort és Magort, kik a hunoknak és magyaroknak lettek őseik.
Enéhen kívül több neje is volt, tőlük származott gyermekei és azok maradékai Persia tartományát lakják, termetre és színre hasonlítanak a hunokhoz, csakhogy kissé különböznek beszédben.
Szent Sigilbert Antiochia-i püspöknek, a keleti nemzetekről szóló krónikája szerint, Nimród mintegy 58 esztendővel a Vízözön után, ment be Evilát földjére és feleségétől Enéhtől nemzette Hunort és Magort.

Az Orion az egyik legismertebb és leglátványosabb csillagkép, melynek eddig ismert legkorábbi ábrázolására egy legalább Nimród32 ezer éves elefántcsont lapocskán bukkantak. Az égi egyenlítőn fekszik, ezért a világ minden tájáról jól látható. Minket, magyarokat is megérint. Hívjuk Nimródnak, régi térképeken Kaszásnak, vagy Szkítának. Nimródról azt tartja a krónika, hogy "nagy vadász vala az Úr előtt", a világ első szakrális uralkodója, aki az égből kapta koronáját. Ő Hunor és Magor, azaz a hunok és a magyarok apja. A Nimród- vagy Orion-csillagkép három égi út találkozásánál található. A cselekvés útját szimbolizáló ekliptika Nimród kezénél ível, az égi egyenlítő, mely a kozmikus egyensúly jelképe, a Nimród-öv csillagainál halad át, míg a csillagkép a vállán tartja a Tejutat (az égi haza szimbólumaként). A hagyomány szerint a Tejútra való felemelkedéshez az ő segítsége (beavatása) kell.

Györkös Imre | 2012-07-28 | 1 óra 22 perc

"Ember, ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel, mert a Nimród pálya reménytelen!"
Azt hiszem életem egyik legnagyobb élménye volt, ajánlom mindenki figyelmébe, aki az igazán kemény pályákat szereti. Lehet távolról, alulról fikázni, de ezt csak az tegye, aki legalább 1 x végig ment rajta "lendületből"! Ezek után valószínű, hogy idő mérésre is vissza fogok jönni.

Jakobi Ádám | 2012-07-21 | 41 perc 26 másodperc

Új rekord!
Nagyon jó volt a pálya, semmivel sem könnyebb, még az írás is nehezen megy.

Tamás | 2012-07-13 | 1 óra 40 perc

A tavalyi haladó pálya után a Nimródot sokkal jobban élveztem. A feladatok teljesíthetők, izgalmasak, miközben szép kilátás nyílik a Balatonra. Ha tehetem máskor is teljesíteni fogom.

Imre | 2012-07-09 | 2 óra 57 perc

Két évet vártunk a pálya elkészülésére, de megérte. Komoly kihívás volt, közben hasznos gondolataim is támadtak az életről. Hálásak vagyunk. Remélem tudok javítani a részidőmön.

Bánk H. György - Orosháza | 2012-07-07 | 51 perc | 38 °C

Gratulálok a készítőknek, ez valóban nem gyenge!!! 38 °C, igazi kihívás, nem csak a "szöveg" nagy.
Most pihenek.....................
Isten áldását kívánom továbbra is a készítőkre és az összes dolgozóra!

Csatári Sanyi - Békés | 2012-07-06 | 1 óra 45 perc | 3 liter víz | 38 °C

Szuper a pálya!!!
Rettenetes nehéz volt a vége, de megérte. Már másodszor vagyunk itt. Fél év alatt mozgok annyit, mint itt 1 és háromnegyed órát. Alig bírok írni olvashatóan, a kezemről hiányzik a bőr, de nagyon jó volt.
Köszönöm! Jövőre újra jövök!!!

VESE | 2012-04-10

A Veszprémi Sportmászó Egyesület még múlt pénteken lehetőséget kapott az új pálya tesztelésére. Hatan érkeztünk a próbára. A csapatról csak annyit, hogy a hat főnek 7 teljesített Ironman, és vagy 20 magyasportmászó bajnoki cím sejtetni engedi, nem vagyunk teljesen kezdők. A pálya ennek ellenére komoly kihívást jelentett, kemény munka, és remek szórakozás. Mindenkinek ajánlani tudjuk, hogy gondolja át kétszer is, mielőtt nekimegy az útnak, és ezt kesztyű, és egy palack víz nélkül véletlenül se tegye meg. Azonban ha sikerül, az komoly eredmény, büszkeséggel tölthet el bárkit. És aznapra más programot ne tervezzetek...

Mászótorony

Kiemelten ajánljuk vendégeink részére, 3 éves kortól a fizikai aktivitás végéig. Magassága 9 méter, összfelülete 200 m2,  6 különböző nehézségű útvonallal rendelkezik. A mászás felső biztosítással történik. Az útvonal tetején rögzített karabineren fut át a hegymászó kötél, melynek egyik vége a mászóhoz, a másik a biztosító szakember hevederén lévő biztosító szerkezethez van rögzítve. A rendszer minden pontja 1500 kg-nál nagyobb szakítószilárdságú. A kötél befűzése által a biztosító személy a saját súlyának többszörösét is képes megtartani, ezért nincs súlyhatár. A mászás fejleszti az ügyességet, egyensúlyérzéket, az erőt, kitartást, bátorságot és a gondolkodást is. Egy mászás addig tart, amíg a próbálkozónak sikerül felmásznia a kiválasztott csúcsára, illetve önként fel nem adja. Munkatársunk tapasztalatai alapján javasol útvonalat, amelyet felül lehet bírálni, de menet közben változtatásra már nincs lehetőség. Lehet mászni cipőben vagy mezítláb, igény szerint. Papucs és gyengén rögzíthető szandál alkalmatlan a mászásra.

Mászás, kizárólag biztonsági hevederrel, munkatársunk által biztosítva történhet!
 • 3 éves kortól
 • Torony magasság: 9 méter
 • Átlagos teljesítés: 2-5 perc
 • Galéria
 • Árak

Drótkötél csúszda

Egyetlen olyan eszközünk, amely az ügyességet nem fejleszti. A fáradtság nélküli élményszerzés mellett, a tériszony és a félelem leküzdésének célja lehet a motiváció. 80 méter hosszú acélsodronyon lehet lecsúszni. Az indító állomás 10 méter magas, fából készült emelvény, amelyre lépcső vezet. A pálya alatti legnagyobb mélység 12 méter. Az indító adja fel a hevedert, becsatolja, illetve rögzíti a csigához a csúszót. Csak ő indíthat, leugrani, nekifutni tilos! A dupla biztosító szárat kell fogni, de elengedésekor sincs probléma, csak kissé elbillenhet ülő helyzetéből a csúszó. A pálya végén gumikötelek fékezik le, illetve lassítják a próbázót. Érkezéskor a fogadó munkatársunk oldja a kötést és segít a leszállásban. Alsó súlyhatár 20 kg, felső az XXL-es heveder befogadó mérete (tapasztalat alapján kb. 120 kg).

 • 20 kg-os testsúlytól
 • Pályahossz: 80 méter
 • Maximális magasság: 12 méter
 • Galéria
 • Árak

Kalandösvények

Kalandparkunk legkreatívabb, legösszetettebb részei a modern kori kalandozás eszenciája, törzsanyaga. Van benne mászás, csúszás, ugrás, lendület, erő, vidámság, fáradtság, vízhólyag és küzdés. A beérkezéskor elégedett fáradtság és jóleső büszkeség. Megcsináltam, megcsináltuk érzés! Ezeknek az élményeknek eléréséhez szeretnénk hozzájárulni a lehető legjobb tudásunk szerint. Tanácsadással, bíztatással, könyörgéssel, mikor mire van szükség. A hét fokozat a kezdőknek, a haladóknak és az ínyenceknek ad bizonyítási lehetőséget. A különbségek, mind hosszban, mind nehézségi fokban egyértelműen elhatárolhatók.

Gyermek kezdő kalandösvény / Kis VUK út

Tapasztalataink alapján, a gyermekek 5-6 éves kortól, kb. 120 cm-es testmagasságtól, tudják számukra is élvezetesen igénybe venni a pályát. Az akadálypálya 9 elemből áll, melyek hasonlók a felnőtt pályákhoz, csak gyermekekre méretezve. A biztonságot a megfelelő felszerelés és kollégáink felügyelete szavatolja.

Felszerelés és kíséret nélkül a pályát TILOS igénybe venni!
 • 120 cm-es magasságtól
 • Átlagos járómagasság: 1,5-2,5 méter
 • Átlagos teljesítés: 15-20 perc
 • 9 akadály
 • Galéria
 • Árak

Gyermek haladó kalandösvény / Karak út

Az akadálypálya 16 egységből áll, mely tartalmazza a teljes Kis Vuk pályát, kiegészülve 7 nehezebb elemmel. Teljes hosszán biztosító drótkötél szavatolja a gyerekek biztonságát. A beülő hevederhez kötéllel kapcsolódó két karabiner folyamatosan, párban fut a drótkötélen. Ezeket a próbázó gyerekeknek egyesével kell átakasztania az oszlop túloldalára az egyes állomásokon. A résztvevőket minden esetben parkunk munkatársa felügyeli.

Felszerelés és kíséret nélkül a pályát TILOS igénybe venni!
 • 130 cm-es magasságtól
 • Átlagos járómagasság: 1,5-2,5 méter
 • Átlagos teljesítés: 20-30 perc
 • 16 akadály
 • Galéria
 • Árak

Felnőtt kezdő pálya / Zsigmondy út

A 10 különböző akadályból álló pálya átlagos teljesítési ideje 15-20 perc. A teljesítéshez minimum 150 cm-es magasság szükséges, illetve maximum 100 kg-os testsúly lehetséges. A pályát egyénileg kell teljesíteni, kizárólag biztonsági heveder és karabineres biztosító eszköz használatával. Az állomásokhoz érkezve, először mindig az egyik biztosító karabinert kell átakasztani a következő drótkötélre. Ha ez megtörtént, csak akkor akasztjuk át a másikat is. Munkatársunk indítja és irányítja a próbázót. Beleesésnél a saját biztosító kötelükbe kapaszkodva kell visszamászni, ha ez nem sikerül, munkatársunk segít.

 • 150 cm-es magasságtól
 • Maximum 100 kg-os testsúly
 • Átlagos járómagasság: 3-4 méter
 • Átlagos teljesítés: 15-20 perc
 • 10 akadály
 • Galéria
 • A névadóról
 • Árak

Felnőtt kezdő dupla hosszban / Családi pöttyös út

17 elemből áll, mely magában foglalja a felnőtt alappályát (Zsigmondy út) is. Átlagos teljesítési ideje 25-35 perc. Az utat a kevésbé bevállalós vendégeinknek építettük, akik kisebb magasságban és könnyebb feladatok között érzik jobban magukat, de kicsit hosszabb ideig szeretnék élvezni a kihívást. A teljesítéshez minimum 150 cm-es magasság szükséges, illetve maximum 100 kg-os testsúly lehetséges. A pályát egyénileg kell teljesíteni, kizárólag biztonsági heveder és karabineres biztosító eszköz használatával. Az állomásokhoz érkezve, először mindig az egyik biztosító karabinert kell átakasztani a következő drótkötélre. Ha ez megtörtént, csak akkor akasztjuk át a másikat is. Munkatársunk indítja és irányítja a próbázót. Beleesésnél a saját biztosító kötelükbe kapaszkodva kell visszamászni, ha ez nem sikerül, munkatársunk segít.

 • 150 cm-es magasságtól
 • Maximum 100 kg-os testsúly
 • Átlagos járómagasság: 3-4 méter
 • Átlagos teljesítés: 25-35 perc
 • 17 akadály
 • Galéria
 • Árak

Felnőtt haladó pálya / Koppány útja

A 19 különböző akadályból álló pálya átlagos teljesítési ideje 45-60 perc. Nemcsak a teljes hossz, hanem az elemek távolsága is nagyobb, nehezebb feladatok várnak a próbázóra. Sportos életvitelűeknek kiadós mozgás, az átlagos életmódot folytatóknak komoly kimerültséget is okozhat. Nagy melegben javasoljuk, hogy a próbázó vigyen magával vizet, fél literes műanyag palackban. Aki még nem próbált hasonlót, kérjük és ajánljuk, hogy csak a kezdő pálya (Zsigmondy út) teljesítése után vágjon bele ebbe a kalandba! 14 éves kor alatt, független a magasságtól, szerencsésebb, ha felnőtt kísérettel engedjük a gyermekeket a pályára.

Figyelem!
Hosszú ujjú, kézre simuló kesztyű és sportcipő használata erősen ajánlott!
 • 150 cm-es magasságtól
 • Maximum 100 kg-os testsúly
 • Maximum járómagasság: 10 méter
 • Átlagos teljesítés: 45-60 perc
 • 19 akadály
 • Galéria
 • A névadóról
 • Árak

Felnőtt erős haladó pálya / Kövesdy emlékút

A Kövesdy emlékút 26 elemből áll, a haladó és a profi pálya közötti űrt tölti ki. A Nimróddal részben közös útvonalon halad, fizikálisan és ügyességileg a Koppány útja állóképességi változata. Az emlékút útvonalát fehérrel jelöltük. Az út névadója Kövesdy György, erdélyi hegyi vezető barátunk, aki az indulásunknál sokat segített nekünk. 2012-ben hunyt el. Pályánkat nem kezdő kalandozóknak ajánljuk. Nagy melegben feltétlenül javasoljuk, hogy a próbázó vigyen magával vizet, fél literes műanyag palackban. Sportos életvitelűeknek kiadós mozgás, az átlagos életmódot folytatóknak komoly kimerültséget is okozhat.

Figyelem!
Hosszú ujjú, kézre simuló kesztyű és sportcipő használata erősen ajánlott!
 • 150 cm-es magasságtól
 • Maximum 100 kg-os testsúly
 • Maximum járómagasság: 10 méter
 • Átlagos teljesítés: 1,5-2 óra
 • 26 akadály
 • Galéria
 • A névadóról
 • Árak

Felnőtt profi pálya / Nimród útja

A felsőfokú kihívás. Csak sportos életmódú, kifejezetten erős izomzatúaknak ajánljuk. Kizárólag 14 éven felüliek indulhatnak. A pálya 30 állomásból áll és közel 500 méter hosszú. Az út több szakaszon eléri a 10 méteres járómagasságot! Átlagos teljesítési ideje 1,5-2,5 óra! Csak rendszeres, intenzív sportot űzőknek ajánljuk. Sportos, átlagnál erősebb karizmot és állóképességet kíván. Aki még nem próbált hasonló kalandösvényt, annak először a haladó pálya (Koppány útja) teljesítését ajánljuk! Jól felkészülteknek nagy élményt, igazi erőfelmérést kínál. Reményeink szerint, nagy versenyek helyszínéül is szolgál a jövőben.

Figyelem!
Hosszú ujjú, kézre simuló kesztyű és sportcipő használata erősen ajánlott!

Íjászpálya

Háromállásos íjászpályánkon a középső vesszőfogó 8, a távolabbi 15 méterre helyezkedik el. Egyszerre mindig csak egy fő lőhet, illetve tartózkodhat a lőállásban. A vesszőket csak munkatársunk hozhatja vissza, mivel szakszerűtlen kihúzásuk deformálódást okozhat. Hagyományos Kassai féle magyar reflexíjakat használunk. A felnőtt legerősebb 110, a közepes erősségű, 35 fontos, a gyermek körülbelül 15 fontos. Tapasztalataink alapján 6-7 éves kortól tudják kihúzni a gyerekek. Az íjászat hozzájárul a koncentráció, valamint az erő fejlődéséhez, és egy kis bepillantást nyújt eleink életmódjába.

 • 6-7 éves kortól
 • Maximális távolság: 15 méter
 • 3 lőállás
 • 15-110 fontos erősségű íjak
 • Galéria
 • Árak

3D térkép